> >
|
Dietetyczna niespodzianka |
|
Moda na stosowanie różnorodnych diet ogarnęła cały świat. Prawie
w każdym poradniku czy magazynie znajdziemy propozycje różnych, czasem nieco dziwnych diet, które mają w cudowny sposób odjąć nam kilka zbędnych kilogramów. Wybór odpowiedniej diety warto jednak skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
|
Najczęstszą przyczyną zwiększonej masy ciała są złe nawyki żywieniowe
i mało aktywny tryb życia. Nie należy także ignorować genetycznych skłonności do tycia, które choć odgrywają mniejszą rolę w większości przypadków otyłości, to są jedną z jej przyczyn.
Przez wiele tysięcy lat ludzie „pracowali” nad jak najlepszym, najbardziej efektywnym sposobem wykorzystania pokarmu. Jak się okazuje w wieku XX w wysoko rozwiniętych cywilizacjach mechanizmy zaczęły powoli zanikać, okazały się zbędne. Mimo, iż nadal jesteśmy zaprogramowani
na „gromadzenie zapasów”, nie musimy już ich wykorzystywać
w sytuacjach zagrożenia głodem, gdyż w krajach rozwiniętych raczej
nie spotykamy się z tym problemem.
|
|
Choroba naszej cywilizacji
Problem otyłości coraz częściej definiowana jest przez naukowców jako jeden
z głównych problemów XXI wieku. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że otyłość stanie się epidemią naszych czasów. Specjaliści podejmują różne działania, aby jej zapobiegać. Dla zwrócenia uwagi
na istotę tego problemu dzień 1 marca jest obchodzony jako Światowy Dzień Walki
z Otyłością.
„Otyłość często tłumaczy się wpływem na nasze życie poziomu techniki, który sprawia, że stajemy się mniej ruchliwi. Dużą część czasu spędzamy za biurkiem,
w samochodzie, a to zmniejsza nasz „apetyt” na ruch. Jest jednak sposób za zachowanie szczupłej, ładnej sylwetki, ten sposób to właściwa dieta” – powiedziała Aneta Dzióbłowska, brand manager w firmie
Extensor.
Czy to już nadwaga?
Większa masa ciała, czyli nadmierna waga – najczęściej spowodowana jest dodatnim bilansem energetycznym, co oznacza spożywanie pokarmu zawierającego większą ilość kalorii od tej, którą organizm jest w stanie wykorzystać energetycznie. Trzeba pamiętać, ze masa każdego człowieka zależy również od budowy ciała. Przez naukowców zostały wyodrębnione trzy kategorie budowy ludzkiego ciała:
- asteniczna - drobna
- atletyczna - średnia
- pykniczna - mocna
Jaką mamy budowę?
Najprościej możemy to sprawdzić obejmując nadgarstek prawej ręki lewym kciukiem i palcem środkowym lewej ręki, jeśli na siebie zachodzą – budowa drobna, jeśli się dotykają – średnia, jeśli nie stykają się – mocna.
Całkowitą wagę organizmu stanowią kości, mięśnie, tłuszcz, narządy wewnętrzne i nagromadzona woda. Otyłość pojawia się wtedy, gdy organizm zgromadzi zbyt dużo tłuszczu, a jego objętość w masie ciała podniesie się o przynajmniej 20 proc. Najważniejsze jednak jest uzyskanie takiej wagi, która pozwoli nam czuć się dobrze i komfortowo.
„Aby, bezpiecznie i skutecznie rozpocząć redukcję wagi należy na początku dokonać kilku, mało skomplikowanych obliczeń. Oczywiście musimy ustalić stopień nadwagi, dlatego można ustalić swój BMI, czyli BODY MASS INDEKS. Jest to masa ciała
w kilogramach podzielona przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Jeśli wynik mieści się pomiędzy 18,5 – 25, waga jest prawidłowa. Jeśli wynosi 25 – 30, świadczy o nadwadze. Wynik powyżej 30 to już otyłość” - powiedziała Elżbieta Borecka – Brzózka, mistrzyni Świata w Fitness Sylwetkowym z 2003 r.
Uwaga!
Wzór na Indeks Masy Ciała
BMI = masa ciała (kg)/wzrost2(m2)
Precyzyjnie można zbadać ilość tkanki tłuszczowej i jej rozmieszczenie przy pomocy aparatury, w którą wyposażone są specjalistyczne gabinety lekarskie.
Jabłko czy gruszka?
To rozmieszczenie tłuszczu decyduje o naszej podatności na problemy z nadwagą. W przypadku otyłości brzusznej – ANDROIDALNEJ (jabłko), tłuszcz gromadzi się w okolicy głównie żołądka (nad pępkiem), także na twarzy i karku. Ten typ otyłości spotyka się głównie u mężczyzn. Osoby cierpiące na ten typ otyłości są bardziej podatne na cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi i choroby układu sercowo-naczyniowego. Otyłość GYNOIDALNA (gruszka) – tłuszcz gromadzi się zwykle w okolicy bioder, pośladków i ud. Ten typ jest charakterystyczny dla kobiet, szczególnie ważny w tym rodzaju otyłości jest fakt, że gruba podściółka tłuszczowa może prowadzić do rozwinięcia się cellulitu – tak powszechnego obecnie wśród większości kobiet.
Efekt jo-jo
Zbyt drastyczne zmniejszanie spożywanych kalorii, powoduje spalanie tkanki tłuszczowej i mięśniowej wraz ze spowolnieniem podstawowej przemiany materii. Po skończonej diecie organizm szybko odbudowuje resztki tkanki tłuszczowej również tam, gdzie były mięśnie. Dlatego każda następna „kuracja” redukcyjna ma mniejsze szanse powodzenia z uwagi na niski poziom przemiany materii i coraz większą ilość tłuszczu do spalenia.
Walka z otyłością
Wapno obecne w mlecznych produktach posiada udowodnione właściwości w walce z otyłością. „Właśnie białko serwatkowe może służyć jako główny składnik diety redukcyjnej. Proteiny mlekowe zawarte w białku znacznie podnoszą poziom sytości i mogą pomóc osobom będącym na diecie odchudzającej nie odczuwać głodu między posiłkami” – powiedziała Aneta Dzióbłowska.
Utrata zbędnych kilogramów jest dużym wyzwaniem, ale osiągnięcie długoterminowych korzyści jest z pewnością najważniejsze. Skutecznym sposobem nie tylko na szczupłą sylwetkę, ale również dobre samopoczucie jest zastosowanie diety regularnie wzbogacanej w białko serwatkowe dodawane
do posiłków.
Serwatkowa dieta
Specjaliści z Agencji Doradztwa Żywieniowego podają, że podstawowym atutem serwatki jest zawarte w niej białko oraz jego wartość odżywcza. Dieta oparta na zwiększonym, ale nie nadmiernym, poziomie białka serwatkowego powoduje spadek wagi ciała, redukcję poziomu tłuszczu w ciele oraz zatrzymanie spadku tkanki mięśniowej.
„Białko serwatkowe to naturalny zestaw najwyższej jakości protein. W jego skład wchodzą wszystkie podstawowe aminokwasy potrzebne codziennie naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zaleca się dietę zawierającą 25 – 30 proc. protein białka serwatkowego dla lepszego uzyskania spadku wagi i 20 – 25 proc. dla utrzymania spadku wagi. Koncentraty i izobaty białek marki Extensor są idealnym i bezpiecznym składnikiem diety” – powiedział
dr inż. Marek Przedpełski, dyrektor ds. Technologii i Rozwoju Produktów w firmie
Extensor.
Białko serwatkowe a spadek wagi
Do strawienia protein białka serwatkowego wymagana jest większa energia wydatkowana przez organizm.
„Proteiny białka serwatkowego wymuszają zużycie większej ilości kalorii przez organizm. Wysokiej jakości proteiny takie jak Extensor Shape WPC 60C, Extensor Active WPC 80C czy Extensor Extreme 95D pomagają zachować tkankę mięśniową podczas kuracji odchudzającej. Bez odpowiedniej dawki protein i aminokwasów, organizm zabierałby je właśnie z tkanki mięśniowej – powodując jej osłabienie” – dodała Aneta Dzióbłowska.
Ponadto proteiny białka serwatkowego redukują wahania w poziomie glukozy we krwi i dostarczają organizmowi potrzebnej energii. Zwiększają także uczucie sytości uwalniając, dzięki jednemu ze składników, silny hormon zaspokojenia głodu.
Produkty
Extensor mają formę instant, doskonale rozpuszczają
się w wodzie, mleku i sokach. Nie są wzbogacane dodatkami aromatycznymi, smakowymi, słodzącymi ani barwnikami.
Naleśniki to proste i smaczne danie z wykorzystaniem preparatu wysokobiałkowego
Extensor Shape.
Naleśniki
Składniki - ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jaja
woda mineralna gazowana
(w zależności od gęstości ciasta)
Składniki - nadzienie:
1 opakowanie serka homogenizowanego light
2 łyżki proteiny (Extensor)
1 morela, 2 brzoskwinie, rodzynki
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto połączyć i usmażyć naleśniki. Extensor zmiksować z serkiem dodając na koniec rodzynki i pokrojoną w kostkę morelę i brzoskwinie. Naleśniki nadziać farszem, zrolować i udekorować brzoskwinią.