> >
|
Zapotrzebowanie organizmu zróżnicowane pod względem sposobu żywienia |
|
Sposób odżywiania ma bezpośredni związek z udziałem poszczególnych składników pokarmowych w diecie, w tym także białka. Weganizm jako filozofia, która całkowicie wyklucza z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, eliminuje tym samym wykorzystanie preparatów na bazie białka serwatki.
W programach redukcji wagi sugerowane są wysokie jednorazowe porcje preparatów wysokobiałkowych (zawierające do 100 g białka) podawane w 2-3 oddzielnych racjach dobowych. Już 50 proc. udział białek w dobowej wartości kalorycznej diety przynosi znaczny ubytek wagi i podskórnych lipidów. Kuracje takie mogą być bardzo efektywne, jednak zaleca się dużą ostrożność w bezkrytycznym ich stosowaniu. Każdorazowo tak intensywna suplementacja powinna być prowadzona pod nadzorem specjalisty dietetyka lub lekarza.
Korzyści wynikające ze stosowania preparatów
Wegetarianizm: Zapotrzebowanie na wysokowartościowe białko w przypadku osób stosujących jedną z odmian wegetarianizmu jest tym większe, im mniejsze jest spożycie białka zwierzęcego z dietą. Wartość odżywcza białka pochodzenia roślinnego jest znacznie mniejsza z uwagi na ograniczony skład aminokwasowy, niewystarczający do pokrycia zapotrzebowania organizmu człowieka. Suplementacja preparatami IZOLAT 97, KONCENTRAT 80, KONCENTRAT 60 w przypadkach, które dopuszczają udział produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie wegetariańskiej może mieć decydujący wpływ na zdrowie. Odpowiednia suplementacja IZOLAT 97, KONCENTRAT 80, KONCENTRAT 60 może zapobiegać niedokrwistości, rachityczności, zanikowi mięśni oraz zaburzeniom wzrostu i rozwoju psycho-somatycznego organizmu.
Odchudzanie: stosowanie wysokich dawek preparatów bogatobiałkowych IZOLAT 97, KONCENTRAT 80, KONCENTRAT 60 może dawać szybki efekt w postaci utraty wagi ciała i poziomu podskórnych lipidów, dzięki właściwości zwiększonego tempa przemiany materii. Wysokie porcje białek zawartych w preparatach IZOLAT 97, KONCENTRAT 80, KONCENTRAT 60 są w stanie podnieść poziom podstawowej przemiany materii nawet o 40 proc., jak również hamować łaknienie.
Efekty odchudzania organizmu zapewnia:
- relatywnie niska kaloryczność białek
- słaba dostępność energetyczna substratów białkowych
- wpływ na procesy neurotransmisyjne
- rozprzęganie fosforylatywnej oksydacji
W programach redukcji wagi można stosować wysokie, jednorazowe porcje białek (do 100g) podawane w 2-3 oddzielnych racjach dobowych, jednakże postępowanie takie powinno być zawsze prowadzone po
konsultacji i pod kontrolą lekarza!
Tabele dawkowania produktów: |
|
|
|