Strona główna > Wademekum > Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany - (ogólnie cukry lub sacharydy) - stanowią grupę związków chemicznych zbudowanych z atomów węgla, wodoru i tlenu. Pełnią one w organizmie wielorakie funkcje - strukturalną, metaboliczną i zapasową. W organizmie człowieka pochodzą one w większości z roślinnych węglowodanów zawartych w pożywieniu.

Podział węglowodanów
  • cukry proste (monosacharydy), z których najważniejszym cukrem dla ustroju jest glukoza
  • dwucukry (dwusacharydy) zbudowane z dwóch cząstek cukrów prostych, jak np. sacharoza, cukier buraczany i laktoza (cukier obecny w mleku)
  • wielocukry (polisacharydy) zbudowane są z bardzo wielu cząsteczek cukrów prostych, do których zalicza się np. skrobie i glikogen
Rola węglowodanów w organizmie ludzkim

Glukoza (cukier gronowy) jest podstawowym paliwem mózgu i układu nerwowego. Dostarcza energii koniecznej do utrzymania stałej temperatury, poruszania mięśni, czy też do pracy układu pokarmowego i oddechowego.

Glikogen odkłada się w wątrobie i w mięśniach. Glikogen ma strukturę podobną do amylopektyny, ma jednak większą masę cząsteczkową i większy stopień rozgałęzienia. Łatwo jest rozkładany do glukozy. Podczas snu zapas glikogenu zostaje zużyty i musi być uzupełniony następnego dnia.

Błonnik jest to zespół substancji ścian komórkowych nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka (części liści, łodyg, korzeni, nasion i owoców). W jego skład oprócz celulozy wchodzą inne polisacharydy i ligniny. W owocach i warzywach głównymi składnikami są celuloza i pektyny, a w ziarnach zbóż hemicelulozy.
Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, ma działanie przeczyszczające, związane ze zdolnością do wiązania wody w jelicie grubym. Zmniejsza absorpcję związków mineralnych, ma wpływ na przemiany mikrobiologiczne w okrężnicy, może absorbować niektóre substancje toksyczne. Pewne typy błonnika (pektyny) obniżają poziom cholesterolu we krwi. Opóźniają hydrolizę węglowodanów, co obniża stężenie glukozy we krwi (ważne dla diabetyków).

Wielocukry - skrobia i glikogen pełnią funkcję zapasową. Oba wielocukry zbudowane są wyłącznie z cząsteczek glukozy, skrobia jest związkiem magazynowanym przez rośliny i stanowi główne źródło węglowodanów w pożywieniu człowieka, natomiast glikogen jest substancją zapasową zwierząt i ludzi, a jego zasoby zmagazynowane są w mięśniach i wątrobie.

wersja do wydruku

WADEMEKUM
Słowniczek
Hormony
Mikro-makroelementy
Witaminy
Tłuszcze
Węglowodany
Białka serwatkowe
Białka



AKTUALNOŚCI
Białko serwatkowe – pomyśl o proteinach
Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi. dalej >>

Białko serwatkowe - "super jedzenie"
Zdrowotne korzyści, jakie niosą ze sobą białka serwatkowe. dalej >>

Właściwości anty rakowe białka serwatkowego
Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów dalej >>

© 2001-2024 Extensor - wszelkie prawa zastrzeżone
designed & powered by omnibit.pl