>
Aktualności
|
Właściwości anty rakowe białka serwatkowego (13.09.2004) |
|
Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów
badania prowadzone na zwierzętach i kulturach komórek sugerują anty rakowe właściwości. Pierwszymi z nich są aminokwasy cysteina i metionina, które zostały znalezione w wysokich stężeniach w białku serwatkowym. Cysteina i metionina są wykorzystywane w syntezie glutationów. Glutationy są szeroko rozprowadzane po organiźmie ludzkim i są substratami dla dwóch klas enzymów, które katalizują detoksykację związków chemicznych i wiąże mutageny i karcinogeny ułatwiając ich eliminację z ciała.
Zdolności do wiązania żelaza jest kolejną korzyścią dla przeciwdziałania powstaniu raka okrężnicy. Żelazo jest na pewno niezbędnym składnikiem, ale również ma właściwości poniekąd pro-oksydacyjne – może powodować utlenienie tłuszczów i dewastację podwójnej helisy DNA.