Strona główna > Aktualności

Właściwości anty rakowe białka serwatkowego   (13.09.2004)

Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów

badania prowadzone na zwierzętach i kulturach komórek sugerują anty rakowe właściwości. Pierwszymi z nich są aminokwasy cysteina i metionina, które zostały znalezione w wysokich stężeniach w białku serwatkowym. Cysteina i metionina są wykorzystywane w syntezie glutationów. Glutationy są szeroko rozprowadzane po organiźmie ludzkim i są substratami dla dwóch klas enzymów, które katalizują detoksykację związków chemicznych i wiąże mutageny i karcinogeny ułatwiając ich eliminację z ciała. Zdolności do wiązania żelaza jest kolejną korzyścią dla przeciwdziałania powstaniu raka okrężnicy. Żelazo jest na pewno niezbędnym składnikiem, ale również ma właściwości poniekąd pro-oksydacyjne – może powodować utlenienie tłuszczów i dewastację podwójnej helisy DNA.

wersja do wydruku




AKTUALNOŚCI
Białko serwatkowe – pomyśl o proteinach
Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi. dalej >>

Białko serwatkowe - "super jedzenie"
Zdrowotne korzyści, jakie niosą ze sobą białka serwatkowe. dalej >>

Właściwości anty rakowe białka serwatkowego
Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów dalej >>

© 2001-2024 Extensor - wszelkie prawa zastrzeżone
designed & powered by omnibit.pl