> Aktualności
|
Białko serwatkowe - "super jedzenie" (04.12.2006) | |
Zdrowotne korzyści, jakie niosą ze sobą białka serwatkowe.
Białko serwatkowe zawiera beta-laktoglobuliny, bogate źródło całych łańcuchów aminokwasów. Pomagają one zapobiegać rozpadowi połączonych tkanek mięśniowych. Utrata apetytu podczas leczenia różnych schorzeń raka prowadzi utraty mięśni przez ciało pacjenta. Jako uboczna korzyść białko serwatkowe jest łatwo trawione i szybko jest przenoszone z żołądka do jelita gdzie jest szybko absorbowane. Białko serwatkowe hamuje wzrost komórek rakowych zarówno u zwierząt jak i u ludzi. Prowadzone są w tej kwestii dalsze badania. Białko serwatkowe wpływa na selektywny poziom glutationów wewnątrz komórek rakowych i wymusza na nich poddawanie się leczeniu. Specyficzne składniki białka serwatkowego immunoglobuliny i laktoferyna wpływają na ogólną poprawę systemu odpornościowego organizmu. Jest to bardzo ważne zjawisko z tego względu, że system immunologiczny u chorych na raka jest często osłabiony chorobą i lekami walczącymi z rakiem. Białko serwatkowe jest bogatym źródłem aminokwasów, cysteiny, pomaga w podniesieniu poziomu glutationów w organizmie. Glutationy są antyoksydantami, które pomagają w dostarczeniu dodatkowego czynnika pobudzającego system immunologiczny.
|
|