>
Aktualności
|
Białko serwatkowe – pomyśl o proteinach (04.12.2006) |
|
Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi.
Faktycznie, są to osoby regularnie zażywające białko serwatkowe, ale nie jest to produkt zarezerwowany wyłącznie dla tej grupy. Białko serwatkowe jest składnikiem odżywek produkowanych dla niemowląt, ponieważ zawierają alfalaktalbuminy, główne białka znajdujące się w mleku karmiącej matki. Z klinicznego punktu widzenia lekarze preferują białko serwatkowe, gdyż wspomaga system immunologiczny i jest łatwo trawione. Białko serwatkowe jest tak naprawdę produktem dla wszystkich - bez względu na wiek i stan zdrowia.
Badania naukowe prowadzone z udziałem zdrowych i chorych ochotników mają na celu wsparcie walki z kilkoma głównymi chorobami ówczesnych czasów. Prowadzi się badania mające na celu ocenę wpływu białka serwatkowego na chorych na raka, opryszczkę, nadwagę i otyłość oraz na zanik mięśni u osób starszych.