Strona główna > Wademekum > Białka serwatkowe

Białka serwatkowe

Białka serwatkowe to nie to samo co serwatka! To dwie różne substancje i nie stosuje się ich zamiennie! Z serwatki wyodrębnia się zawarte w niej białka (i dlatego nazywają się białkami serwatkowymi) i to one mają dopiero zastosowanie w odżywkach dla sportowców.

Skład suchej masy serwatki
  • laktoza (69 do 75%)
  • wysokoodżywcze białka rozpuszczalne (10 to 13%)
  • pozostałości tłuszczu
  • sole mineralne (8 to 10.5%)
  • witaminy (B1- B2 - B6 - B9 - B12 - C...)
Serwatka ze względu na swój skład nie ma zastosowania w diecie osób uprawiających kulturystykę i sporty siłowe, gdyż jej głównym składnikiem jest cukier mleczny - laktoza. Wymieniony składnik nie jest przyswajany przez dużą liczbę dorosłych osób powodując u nich biegunkę i upośledzenie czynności układu pokarmowego. Ponadto laktoza powoduje w wielu przypadkach efekt "otłuszczania się" co mija się z celem treningu. Trzeba pamiętać o tym, iż serwatka zawiera tylko od 10 do 13 prc. białka.

To z serwatki płynnej drogą procesów biotechnologicznych otrzymuje się suchą frakcję białek serwatki. Nazwą "białka serwatki" określa się grupę białek, w skład której wchodzą b-laktoglobulina, a-laktoalbumina, immunoglobuliny, albuminy osocza, glikomakropeptydy, laktoferyna i inne. To białka serwatki mają zastosowanie w odżywkach dla sportowców, ze względu na swoje silne właściwości anaboliczne i najwyższą przyswajalność.

wersja do wydruku

WADEMEKUM
Słowniczek
Hormony
Mikro-makroelementy
Witaminy
Tłuszcze
Węglowodany
Białka serwatkowe
Białka



AKTUALNOŚCI
Białko serwatkowe – pomyśl o proteinach
Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi. dalej >>

Białko serwatkowe - "super jedzenie"
Zdrowotne korzyści, jakie niosą ze sobą białka serwatkowe. dalej >>

Właściwości anty rakowe białka serwatkowego
Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów dalej >>

© 2001-2015 Extensor - wszelkie prawa zastrzeżone
designed & powered by omnibit.pl